De 6 regels van veilig drugsgebruik

Drugsgebruik is niet legaal en bovendien ook sterk af te raden. Dat neemt niet weg dat heel wat mensen experimenteren met geestverruimende middelen. Uiteraard is dit niet zonder risico’s: negatieve ervaringen, lichamelijke schade, (psychologische) afhankelijkheid … Net daarom is kennis over veilig drugsgebruik noodzakelijk. In dit artikel informeren we je graag hierover.

Ken je drugs

Een van de belangrijkste voorzorgsmaatregel om je veiligheid te waarborgen? Weten welke drugs je neemt. Doe onderzoek naar het type drugs dat je wenst te gebruiken. Welke dosering is aan te raden, welke effecten zal de drug veroorzaken, hoe lang duurt de werking en wat zijn de risico’s? Koop steeds bij een betrouwbare bron en vermijd ‘hippe’ drugs waar er nauwelijks tot geen informatie over beschikbaar is.

Doseer slim

Wees voorzichtig met de dosering. Bij drugsgebruik is de ingenomen dosis cruciaal. Zelfs kleine veranderingen in de dosis kunnen een groot verschil veroorzaken in de effecten die je ervaart - en dus ook de risico's die je loopt. Je begint best met een kleine dosis om te zien hoe je lichaam erop reageert. Nadien kan je de dosering langzaam verhogen, maar ga nooit boven de aanbevolen dosis.

Gebruik drugs nooit alleen

Zorg ervoor dat er altijd iemand in de buurt is die  kan helpen als er iets misgaat. Drugsgebruik kan onvoorspelbaar zijn, hoe goed je ‘jouw’ drugs ook kent. Het is van levensbelang om een persoon die je vertrouwt in je buurt te hebben wanneer je gebruik, zodat deze je kan helpen indien nodig.

Combineer nooit drugs

Drugs combineren staat garant voor een verhoogd risico op negatieve effecten. Wanneer je verschillende drugs gaat mengen, zijn de resultaten enorm onvoorspelbaar. Dit geldt ook voor combinatie met alcohol en medicatie.

Weet hoe je moet reageren bij een overdosis

Stel dat jij of een medegebruiker een overdosis nuttigt, moet je razendsnel reageren. Leer de tekenen van een overdosis herkennen en wat je moet doen indien het zover is. Uiteraard is het levensbelangrijk om ook de hulpdiensten te verwittigen bij een overdosis!

Hou je aan de hygiënevoorschriften

Het delen van spuiten, naalden en andere apparatuur voor drugsgebruik kan leiden tot infecties en ziektes. Gebruik daarom enkel schoon materiaal.

Hoewel drugsgebruik nooit volledig veilig is, kan je met de juiste kennis en voorbereiding de risico's aanzienlijk verminderen. Handel verantwoordelijk, neem voorzorgsmaatregelen en licht je in hoe je moet handelen indien het fout loopt.

Gebruik je verslavende middelen en zoek je hulp? Praat erover met je arts of apotheker. Je kan ook altijd terecht op de website druglijn of via het telefoonnummer 078 15 10 20.